Vaihtuvat näyttelyt

Museolla on vuosittain vaihtuvia näyttelyitä ja pienoisnäyttelyitä sekä erilaisia tapahtumia.

Räpsyjä Riihimäeltä

Julkaistu by on touko 22, 2017 in Ajankohtaista, Vaihtuvat näyttelyt | Kommentit pois päältä artikkelissa Räpsyjä Riihimäeltä

Museon aulassa on esillä riihimäkeläisen Eero Auvisen kuvia riihimäkeläisistä tapahtumista.

Auvinen on Iisalmessa syntynyt ja vuonna 1962 Riihimäelle junan tuoma, nyt jo eläköitynyt mies.

Valokuvauksesta hän innostui kansalaiskoulun aikoihin. Ensimmäset kuvansa hän kehitti koulun pimiössä vuonna 1964.

Sittemmin hän on kuvannut erityisesti autourheilu-kilpailuja, mutta myös luontoa ja viime vuosina paljon riihimäkeläisiä tapahtumia.

Näyttelyllä museo ja Auvinen haluavat näyttää, että Riihimäellä todella tapahtuu paljon ja riihimäkeläiset lähtevät aina innolla mukaan.
Näyttely on esillä 10.5.-30.8.2017.

100 AARRETTA Riihimäeltä

Julkaistu by on elo 25, 2016 in Ajankohtaista, Hankkeet, Vaihtuvat näyttelyt | Kommentit pois päältä artikkelissa 100 AARRETTA Riihimäeltä

100 AARRETTA Riihimäeltä – Suomi 100 -juhlavuoden hanke Riihimäen kaupunginmuseossa

Näyttely 22.1.-20.12.2017
Riihimäen kaupunginmuseo juhlistaa Suomi100 -juhlavuotta esittelemällä sadan eri-ikäisen ja -taustaisen oman henkilökohtaisen aarteen ja tarinan siitä. Valtioneuvoston kanslia on hyväksynyt hankkeen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan.
Tammikuussa asetettiin esille 35 aarretta, maaliskuussa lisättii seuraava kolmannes ja kaikki 100 aarretta ovat esillä toukokuusta joulukuuhun.
Mikä on aarre? 
Näyttelyä varten kerätään riihimäkeläisiltä heidän elämäänsä liittyviä aarteita ja tarinoita niistä.  Näyttelyssä aarre on esine jolla on ollut suuri merkitys ihmisen elämässä joko tiettynä aikana tai sitten se on seurannut mukana pitkän ajan. Aarre voi olla myös kuva jostakin tärkeästä riihimäkeläisestä paikasta tai rakennuksesta tai muusta, mitä ei voi museoon tuoda. Aivan jokapäiväinen, arkinen esine tai asia voi olla se suuri aarre.
Esillä olevat aarteet ovat sadalta eri-ikäiseltä ja -taustaiselta riihimäkeläiseltä.
Aarteiden mukaan on liitetty lyhyt, enintään A4-pituisen tarinan aarteesta. Tällaisia koskettaviakin tarinoita museon henkilökunta kuulee usein asiakkailtaan. Nyt haluamme jakaa niitä myös vieraillemme.
Aarteita taustoittavat kuvasuurennokset levittäytyvät myös kaduille
Näyttelyn aarteita tarinoineen taustoittaa kaupunginmuseon kokoelmista valitut valokuvat, jotka edustavat jokaista Suomen itsenäistä vuosikymmentä Riihimäellä. Näyttelysalin seinille ripustetuissa kuvasuurennoksissa on maisemia, katunäkymiä ja tunnelmakuvia paikkakunnalta.
Aarteita taustoittavat kuvasuurennokset Riihimäeltä sadan vuoden ajalta näyttävät myös ympäristön ja elinolosuhteiden muutoksen. Vanhat valokuvat teetetään myös ulkotiloihin sopiville levyille ja viedään näyttelyn ajaksi Riihimäen katujen varsille sopiviin paikkoihin. Näin viemme historian nykyisten riihimäkeläisten jokapäiväisen arjen keskelle.

Näyttelysalissa pyörii myös kaksi vanhaa Riihimäki-filmiä.

 

Verkkojulkaisu
100 aarretta Riihimäeltä -näyttelyn aarteet ja tarinat kootaan verkkojulkaisuksi, joka julkaistaan syksyllä 2017. Julkaisu jää elämään myös näyttelyn päätyttyä.
Kokonaisuudesta tulee kiinnostava, koskettava, hauska, ihmisen kokoinen ote riihimäkeläisten elämästä 100 vuoden ajalta itsenäisessä Suomessa.