Ajankohtaista museossa

Perinnelaskiainen 23.2.2020 klo 11-14. Tervetuloa!

Hernekeittoa, itse tuunattavaa laskiaispullaa, kivaa puuhaa laskiaissunnuntaina 23.2.2020 klo 11-14! Lämpimästi tervetuloa!

 

********************

Katsaus museon 2010-lukuun

Riihimäen kaupunginmuseolle 2010-luku oli elävän toiminnan ja yleisön saavuttamisen vuosikymmen. Riihimäkeläiset todella löysivät museonsa, ottivat sen omakseen ja toivat muualla asuvat tuttavansakin tutustumaan paikkakuntansa synnyinsijoille ja historiaan.

Aiemmin noin viiteen tuhanteen vakiintunut kävijämäärä lähti nousemaan niin, että vuonna 2016 ylittyi ensimmäistä kertaa 10 000 kävijän raja ja viime vuosina määrä on hilautunut noin 15 000:een. Museon perusnäyttelyä on vuosikymmenen aikana uudistettu muutaman kerran maltillisesti. Vaihtuvissa näyttelyissä on tutustuttu mm. puhelintoimintaan, tanssiorkestereihin, muuttuvaan kaupunkikuvaan, liikuntakasvatukseen, käsityöverstaisiin, lasten päivähoitoon, vuoteen 1918 ja huoltsikoihin. Kaikissa teemoissa yhdistävänä tekijänä on ollut Riihimäki ja riihimäkeläiset. Erilaisten hankkeiden myötä on mm. kehitetty museon kokoelmatoimintaa, perehdytty nuorison kartsakulttuuriin ja nyt viimeiseksi otettu haltuun talvisodan aika Riihimäellä.

Ihmiset, niin riihimäkeläiset kuin muutkin, ovat paitsi tulleet katsomaan näyttelyitä ja osallistumaan tapahtumiin, niin myös mukaan museon toimintaan monin tavoin. Yleisömäärien kasvu heijastelee yleistä museoiden kävijämäärien kasvua, mutta kokoonsa nähden Riihimäen kaupunginmuseon kävijämäärät ovat nousseet jopa poikkeuksellisen suuriksi.

Vuonna 2019 museossa vieraili 14499 ihmistä. Kuluneena vuotena palattiin näyttelyissä museon perustamisen aikoihin ja Hämäläisosakunnan keräämän museon peruskokoelman sekä Riihimäki-Seuran valokuvakilpailukuvien pariin. Lisäksi oli useita pienempiä näyttelyitä. Yhteistyö eri tahojen kanssa oli sekä näyttelytoiminnassa että tapahtumien järjestämisessä mittavaa ja hedelmällistä. Vuoden aikana sadat riihimäkeläiset lapset ja nuoret tutustuivat kotipaikkakuntaansa museossa. Syksyn kuluessa Riihimäki tuli tutummaksi erityisesti Wilhelm-hiiren satutuokioiden kautta ja Neiti Voudinmäen johdattamana 1800-luvun loppupuolen Riihimäellä Ratainsinöörin talossa.

Alkanut vuosi 2020 on moninkertainen juhlavuosi. Talvisodasta on kulunut 80 vuotta ja Riihimäen kaupunginmuseolla on tämän muistovuoden kunniaksi avattu jo viime vuoden puolella uusi virtuaalinäyttely talvisodan ajasta Riihimäellä. Tätä täydentää pieni riihimäkeläisten veteraanijärjestöjen vitriininäyttely museon aulassa. Alkuvuonna kaupunginmuseossa pääsee myös Riihimäen kaupungin 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi katselemaan vanhoja Riihimäki-filmejä. Lisäksi esille pannaan muovipusseja riihimäkeläisistä kaupoista. Museon uusi Antrea-näyttely on myös suunnitelmissa.

Kesällä ja syksyllä perehdytään Riihimäen rautatieasemaan Pietarin radan avaamisen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Lisäksi tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Riihimäen kaupunginmuseo pääsi aloittamaan toimintansa historiallisessa Ratainsinöörin talossa.

 

********************

 

Talvisodan aika Riihimäellä -virtuaalinäyttely 3D-mallinnetussa Riihimäen kaupunginmuseon pihan väestönsuojassa on esillä pysyvästi museon perusnäyttelyn yhteydessä.

 

*********************

 

Riihimäki sata vuotta sitten ja nyt -näyttely on pysyvästi esillä museon verkkosivuilla. Näyttelyyn pääsee tutustumaan myös museon aulassa.

Näyttelyn on koonnut Timo Salminen.

 

**********************

Kaupunginmuseon piharakennukseen on avautunut museon perusnäyttelyä täydentävä PIHATUPA -näyttely vanhoista tarvekaluista.

Ennen vanhaan tarvekalut valmistettiin pääosin itse kotona. Vain erityisen vaikeasti työstetyissä materiaaleissa ja erikoistavaroiden valmistamisessa turvauduttiin ammattilaisiin, esimerkiksi seppiin, räätäleihin tai suutareihin. Puu materiaalina oli tärkeä, helposti saatavilla oleva sekä myös monipuolinen. Monet, yli satakin vuotta vanhat esineet ovat yhä käyttökelpoisia, sillä ne valmistettiin pieteetillä kestämään aikaa ja kovaa käyttöä. Esineitä myös jatkojalostettiin ja kierrätettiin, täten niitä heitettiin siis vain hyvin harvoin pois.

Esineet ovat kaupunginmuseon omasta kokoelmasta.

Näyttely on esillä kesäaikaan sekä hyvällä ilmalla muinakin vuodenaikoina museon aukioloaikaan!

 

 

 

 

 

 

Museo on avoinna keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo 12-18.

 

Lisäksi museolla on tietenkin myös Riihimäkeläisen tarina -perusnäyttely.

RIIHIMÄEN SUSSEX

Museon kokoelmiin kuuluvan vuoden 1937 Fordson Sussex -paloauton kunnostushanke on käynnissä. Lisää tietoa löytyy mm. otsikkolinkin takaa.

Kunnostushanketta voi edelleen tukea edelleen ostamalla museolta Sussex-parkkikiekkoja, Sussex-sammutuspeitteitä, -tarroja tai -t-paitoja.

 

 

 

 

Täällä Ajankohtaista -sivulla näkyy ajankohtaisimmat asiat ja aina myös viimeisimmät Facebook-päivitykset.

Sivustot kulkevat käsi kädessä: Jos toisaalla tapahtuu jotakin, se näkyy myös toisaalla.

 

4 tuntia sitten

Riihimäen kaupunginmuseo

Perinnelaskiaista vaikkakin ilman mäenlaskua!
Ulkoilua, leikkejä, näyttelyitä, Riihimäki-filmejä, rokkaa sekä itsetäytettyjä laskiaispullia. Kiitos Soppatykki Riihimäki, Riihimäen Martat sekä kaikki mukana olleet! ❤
... Lue lisääLyhennä

Näytä Facebookissa

6 päivää sitten

Riihimäen kaupunginmuseo

Hyvinkääläisetkin löytävät tuttuja myovikasseja näyttelystämme. 😊
Kiitos käynnistä Hyvinkään kaupunginmuseo!
... Lue lisääLyhennä

Näytä Facebookissa