Ajankohtaista museossa

Museon avoinnaoloajat laajenevat.

Vuoden 2020 alusta alkaen museo on avoinna ti-to ja su klo 12-17.

 

Museolla on myös 2.1.2020 alkaen pääsymaksut:

Aikuiset:   5 euroa

Lapset 7-16 vuotta: 2,5 euroa

Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät: 2,5 euroa

Perhelippu: 10 euroa

 

********************

Katsaus museon 2010-lukuun

Riihimäen kaupunginmuseolle 2010-luku oli elävän toiminnan ja yleisön saavuttamisen vuosikymmen. Riihimäkeläiset todella löysivät museonsa, ottivat sen omakseen ja toivat muualla asuvat tuttavansakin tutustumaan paikkakuntansa synnyinsijoille ja historiaan.

Aiemmin noin viiteen tuhanteen vakiintunut kävijämäärä lähti nousemaan niin, että vuonna 2016 ylittyi ensimmäistä kertaa 10 000 kävijän raja ja viime vuosina määrä on hilautunut noin 15 000:een. Museon perusnäyttelyä on vuosikymmenen aikana uudistettu muutaman kerran maltillisesti. Vaihtuvissa näyttelyissä on tutustuttu mm. puhelintoimintaan, tanssiorkestereihin, muuttuvaan kaupunkikuvaan, liikuntakasvatukseen, käsityöverstaisiin, lasten päivähoitoon, vuoteen 1918 ja huoltsikoihin. Kaikissa teemoissa yhdistävänä tekijänä on ollut Riihimäki ja riihimäkeläiset. Erilaisten hankkeiden myötä on mm. kehitetty museon kokoelmatoimintaa, perehdytty nuorison kartsakulttuuriin ja nyt viimeiseksi otettu haltuun talvisodan aika Riihimäellä.

Ihmiset, niin riihimäkeläiset kuin muutkin, ovat paitsi tulleet katsomaan näyttelyitä ja osallistumaan tapahtumiin, niin myös mukaan museon toimintaan monin tavoin. Yleisömäärien kasvu heijastelee yleistä museoiden kävijämäärien kasvua, mutta kokoonsa nähden Riihimäen kaupunginmuseon kävijämäärät ovat nousseet jopa poikkeuksellisen suuriksi.

Vuonna 2019 museossa vieraili 14499 ihmistä. Kuluneena vuotena palattiin näyttelyissä museon perustamisen aikoihin ja Hämäläisosakunnan keräämän museon peruskokoelman sekä Riihimäki-Seuran valokuvakilpailukuvien pariin. Lisäksi oli useita pienempiä näyttelyitä. Yhteistyö eri tahojen kanssa oli sekä näyttelytoiminnassa että tapahtumien järjestämisessä mittavaa ja hedelmällistä. Vuoden aikana sadat riihimäkeläiset lapset ja nuoret tutustuivat kotipaikkakuntaansa museossa. Syksyn kuluessa Riihimäki tuli tutummaksi erityisesti Wilhelm-hiiren satutuokioiden kautta ja Neiti Voudinmäen johdattamana 1800-luvun loppupuolen Riihimäellä Ratainsinöörin talossa.

Alkanut vuosi 2020 on moninkertainen juhlavuosi. Talvisodasta on kulunut 80 vuotta ja Riihimäen kaupunginmuseolla on tämän muistovuoden kunniaksi avattu jo viime vuoden puolella uusi virtuaalinäyttely talvisodan ajasta Riihimäellä. Tätä täydentää pieni riihimäkeläisten veteraanijärjestöjen vitriininäyttely museon aulassa. Alkuvuonna kaupunginmuseossa pääsee myös Riihimäen kaupungin 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi katselemaan vanhoja Riihimäki-filmejä. Lisäksi esille pannaan muovipusseja riihimäkeläisistä kaupoista. Museon uusi Antrea-näyttely on myös suunnitelmissa.

Kesällä ja syksyllä perehdytään Riihimäen rautatieasemaan Pietarin radan avaamisen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Lisäksi tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Riihimäen kaupunginmuseo pääsi aloittamaan toimintansa historiallisessa Ratainsinöörin talossa.

 

********************

 

Talvisodan aika Riihimäellä -virtuaalinäyttely 3D-mallinnetussa Riihimäen kaupunginmuseon pihan väestönsuojassa on esillä pysyvästi museon perusnäyttelyn yhteydessä.

 

*********************

 

Riihimäki sata vuotta sitten ja nyt -näyttely on pysyvästi esillä museon verkkosivuilla. Näyttelyyn pääsee tutustumaan myös museon aulassa.

Näyttelyn on koonnut Timo Salminen.

 

**********************

Kaupunginmuseon piharakennukseen on avautunut museon perusnäyttelyä täydentävä PIHATUPA -näyttely vanhoista tarvekaluista.

Ennen vanhaan tarvekalut valmistettiin pääosin itse kotona. Vain erityisen vaikeasti työstetyissä materiaaleissa ja erikoistavaroiden valmistamisessa turvauduttiin ammattilaisiin, esimerkiksi seppiin, räätäleihin tai suutareihin. Puu materiaalina oli tärkeä, helposti saatavilla oleva sekä myös monipuolinen. Monet, yli satakin vuotta vanhat esineet ovat yhä käyttökelpoisia, sillä ne valmistettiin pieteetillä kestämään aikaa ja kovaa käyttöä. Esineitä myös jatkojalostettiin ja kierrätettiin, täten niitä heitettiin siis vain hyvin harvoin pois.

Esineet ovat kaupunginmuseon omasta kokoelmasta.

Näyttely on esillä kesäaikaan sekä hyvällä ilmalla muinakin vuodenaikoina museon aukioloaikaan!

 

 

 

 

 

 

Museo on avoinna keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo 12-18.

 

Lisäksi museolla on tietenkin myös Riihimäkeläisen tarina -perusnäyttely.

RIIHIMÄEN SUSSEX

Museon kokoelmiin kuuluvan vuoden 1937 Fordson Sussex -paloauton kunnostushanke on käynnissä. Lisää tietoa löytyy mm. otsikkolinkin takaa.

Kunnostushanketta voi edelleen tukea edelleen ostamalla museolta Sussex-parkkikiekkoja, Sussex-sammutuspeitteitä, -tarroja tai -t-paitoja.

 

 

 

 

Täällä Ajankohtaista -sivulla näkyy ajankohtaisimmat asiat ja aina myös viimeisimmät Facebook-päivitykset.

Sivustot kulkevat käsi kädessä: Jos toisaalla tapahtuu jotakin, se näkyy myös toisaalla.

 

1 päivä sitten

Riihimäen kaupunginmuseo

Viikon kuva 3/2020

Jos ei lunta muuten, niin näin!

Muutama tuttu rakennus näkyy taustalla, jätetään kuitenkin paikantamisen ilo katselijoille! Vuosilukua ei ole tiedossa.
... Lue lisääLyhennä

Näytä Facebookissa

2 päivää sitten

Riihimäen kaupunginmuseo

Tänään esittelimme Anteron kanssa Talvisodan aika Riihimäellä -virtuaalinäyttelyä riihimäkeläisille veteraaneille. Paljon muistoja ja juttuja puolin ja toisin!
#virtuaalinäyttely #talvisota #riihimäki #väestönsuoja #riihimäenkaupunginmuseo #rautatienpuisto #sotaveteraanit
... Lue lisääLyhennä

Näytä Facebookissa

3 päivää sitten

Riihimäen kaupunginmuseo

Eilen 15.1.2020 Suomen lasimuseon intendentti Kaisa Koivisto jäi eläkkeelle työskenneltyään museossa tasan 40 vuotta.

Suurimman osan tuosta ajasta lasimuseo ja kaupunginmuseo olivat samaa yksikköä. Museonjohtajalle ja amanuenssille (myös. intendentti) kuuluikin myös kaupunginmuseon työtehtäviä.

Kaupunginmuseon vakituinen henkilökunta sai kunnian osallistua eilen Kaisan läksiäisiin. Kiittelimme Kaisaa hyvästä työkaveruudesta ja yhteistyöstä sekä mahtavasta asenteesta. Kaisa on myös hyvä esimerkki siitä, miten upeisiin tuloksiin sitoutuneisuus ja harrastuneisuus parhaimmillaan johtaa! Kiitos Kaisa!

Kuvassa on lasimuseolle luettelointia varten vuonna 1984 hankittu tietokone, Kaisan ensimmäinen työkone kaupunginmuseon nykyiseen perusnäyttelyyn sijoitettuna.

Kone on Ericsson One/Step, Erikssonin ensimmäinen askel mikromarkkinoille. Oikeassa reunassa oleva alempi laatikko lienee kahdeksan megatavun kiintolevy, jollaisen hinta aikanaan oli yli 20.000 markkaa. (tiedoista kiitos digiarkeologiayhdistys Kasettilamerit ry)
... Lue lisääLyhennä

Näytä Facebookissa