Riihimäen kaupunginmuseon perusnäyttely

Riihimäkeläisen tarina

riksutarina_1Perusnäyttely Riihimäkeläisen tarina on ollut esillä kaupunginmuseossa vuodesta 1998. Tuolloin kaupunginmuseon talo saatiin kokonaan museokäyttöön ja näyttely avattiin peruskorjatuissa tiloissa. Näyttely kertoo tarinan ihmisistä Riihimäen seudulla esihistoriasta nykypäivään asti.

Perusnäyttely on esillä seitsemässä huoneessa. Neljä ensimmäistä huonetta esittelee Riihimäen historian esihistoriasta vuoteen 1990.

 

perusnayttely_1Vuosien 1860-1910 aikana syntyi riihimäkeläisyys. Yhteydet emämaa Venäjään ovat näkyvästi esillä. Tapaamme veturinkuljettaja Johan August Wallentinin ja telegrafisti Aino Willikan.

 

perusnayttely_2Seuraava huone tutustuttaa kävijän kaupungistuvaan Riihimäkeen. Monipuolistuva taloudellinen ja hallinnollinen toiminta, kieltolakiajan juopottelu ja alkava elintason nousu ovat teemoja. Tutustumme Riihimäen Puhelin Oy:n toimitusjohtajaan, maisteri Lauri Gröndahliin.

 

perusnayttely_3 Seuraavaksi siirrymme astianpesukoneen ja tietokoneen aikaan.

 

perusnayttely_4Ratainsinöörin talona tunnetun kaupunginmuseon sali on sisustettu 1900-luvun alun henkeen ja se esittelee paikallisen yläluokan elämäntapaa.

 

perusnayttely_5 Yksi huoneista on varattu kertomaan rautateiden merkityksestä Riihimäelle.

 

perusnayttely_6Viimeinen näyttelyhuoneista esittelee Antrean pitäjää, jonka kulttuuriperintöä kaupunginmuseo tallentaa Riihimäen ohella.

 

 

Jokaisessa perusnäyttelyhuoneessa on näkyvillä yleisteksti, joka esittelee huoneen aikakauden tai sisällön tiiviisti.

Huoneissa on myös syventäviä tekstejä eri teemoista. Näyttelyssä kävijän on mahdollista tutustua huoneisiin pelkän yleistekstin avulla ja halutessaan lukea aihetta syventäviä teematekstejä. Yksittäisten esineiden selityksen ja niihin liittyvän tarinan löytää näyttelykierrokselle mukaan otettavasta esinekatalogista.

 

<<< Näyttelyt