Wilhelm- ja Aistikierros

Wilhelm -hiiriWilhelm-hiiren museokierros

 

Kaupunginmuseon museohiiri Wilhelm opastaa lapsia ja muita halukkaita tutustumaan museon esineistöön ja tarinoihin. Wilhelm-hiiri on saanut nimensä Riihimäen asemakylän ensimmäisen asemapäällikön Anton Wilhelm Öllerin mukaan.

Museon eteisaulasta voi ottaa mukaansa Wilhelm-hiiren tehtävälapun ja lähteä sen opastamana tutustumaan omatoimisesti museoon. Wilhelm-hiiren tehtävälapussa kysytään kysymyksiä hiirten osoittamista näyttelyesineistä. Kierroksen jälkeen voi tarkistuttaa vastauspaperin museon henkilökunnalla.

Museo tarjoaa lapsiryhmille myös opastettuja Wilhelm-hiiren kierroksia. Kierroksilla etsitään hiiriä esineiden joukosta yhdessä Wilhelm-hiireksi pukeutuneen museoamanuenssin kanssa ja mietitään, mitä esineet mahtavat olla. Opastuksille voi varata aikoja vuoden ympäri.

 

Aistikierros kaupunginmuseossa

 

Katselemisen lisäksi voit tutustua museon perusnäyttelyyn myös muilla tavoin aistien.

 

aisti_1Valurautainen silitysrauta 1800-luvulta. Silitysrauta lämmitettiin hellan päällä.

Tuokkonen on levytuohesta valmistettu matalareunainen astia. Sen päissä on varvuista vuollut tikut, jotka pitävät astiaa kasassa.

Kuppikivet ovat muinaisjäännöksiä, kiviä tai kalliopintoja, joissa on yleensä useita suhteellisen pyöreitä uurrettuja koloja.

 

 

 

 

 

aisti_2Peltinen litran taskumatti,
pirtukanisteri

Kookaskin kanisteri oli muotonsa puolesta piilotettavissa esimerkiksi saappaanvarteen tai vaatteisiin.

Raittiusliikkeen ansiosta Suomessa oli kieltolaki vuosina 1919-1932. Laki lisäsi kotipolttoa ja pirtun  salakuljetusta Virosta.

 

 

 

 

 

aisti_3Ericsson pöytäpuhelin, 1960-luku.

Numerovalinta tapahtui numero kerrallaan numerolevyä pyörittämällä.

Riihimäen ensimmäinen puhelinlinja vedettiin vanhan rautatieaseman ja ratainsinöörin talon (nyk. kaupunginmuseo) välille vuonna 1886.

Riihimäki liitettiin yleiseen puhelinverkkoon vuonna 1891.

 

 

 

 

 

aisti_4Havin tehtaan saippuoita ja shampoo.
Havin tehdas muutti Viipurista Riihimäelle vuonna 1939, pois sodan jaloista. Tuolloin se aloitti toimintansa sisaryhtiö Oy Teka Ab:n kanssa tehdaskiinteistössä Hämeenkadulla.

Havi lopetti saippuan tuotannon vuonna 1970 ja muutti uusiin tiloihin. Samalla Teka fuusioitiin Havin teknokemialliseksi osastoksi.  Tutut tuoksut katosivat keskustasta kun vanha tehdasrakennus purettiin vuonna 1973.

 

 

 

 

 

aisti_5Saksalaisvalmisteinen polyfoni 1800-luvun lopulta.

Koneistona on kielet ja niitä lyövät varret, jotka savat sysäyksensä levyssä olevista kohoumista.

Erilaiset soittorasiat olivat suosittuja 1800-luvun lopulla juuri ennen fonografin ja gramofonin aikakautta.

 

 

 

 

 

 

 

 

<<< Näyttelyt